EHEMALIGE SYNAGOGE ZELL

Seit dem 23. 4. 2015 liegen auch im Bereich der ehemaligen Synagogengemeinde Zell STOLPERSTEINE für die im Nationalsozialismus Vertriebenen und Ermordeten.
Im Gehsteig vor ihren Wohnungen und Häusern wird die Erinnerung an die verschwundenen Nachbarn wachgehalten.
Der Freundeskreis der Synagoge dankt allen, die durch Patenschaften und Spenden diese Orte der Erinnerung möglich gemacht haben.

Das Museum Zell beherbergt bereits seit vielen Jahren eine sehenswerte Dauerausstellung, die das Leben der Zeller Juden umfangreich dokumentiert in Dokumenten, Fotos, Hausrat und Kultgegenständen jüdischen Lebens.

Das Kunstprojekt STOLPERSTEINE des Kölner Künstlers Gunter Demnig wurde im Freundeskreis der Synagoge erstmals 2002 diskutiert, die Umsetzung schien jedoch in weiter Ferne. Einerseits wurden in den Großstädten so viele Steine verlegt, dass es zu Engpässen und sehr langen Wartezeiten kam, andererseits taten sich die ländlichen Gebiete mit dem Projekt eher schwer. Vielfältig waren die Einwände und Bedenken zu diesem Erinnerungsprojekt.

2013 nahmen sich die Kreisverwaltung Cochem – Zell und der „Wochenspiegel“ sich des Themas an und schließlich fanden die STOLPERSTEINE auch im Kreis Cochem – Zell die breite Zustimmung der Verwaltung und Öffentlichkeit.
Im Februar 2014 begann eine Arbeitsgruppe im Freundeskreis der Synagoge die STOLPERSTEINE für die Zeller Gemeinde erneut zu projektieren:
Bereits ein gutes Jahr später, am 23. 4. 2015 konnten die ersten acht Steine für die Familien Bermann/Frank und Wolf in Zell, Geisel /Gamiel in Zell-Merl und für den politisch verfolgten Jakob Koch verlegt werden. Drei weitere Steine der Familie Wolf aus Merl haben ihren vorläufigen Platz in der Synagoge.

Überlebende, bzw. deren Nachkommen wurden, so weit sie gefunden werden konnten, informiert und eingeladen. Von einigen blieb eine Antwort aus, andere bedauerten mit Hinweis auf ihr hohes Alter die Reise nicht antreten zu können.

Die Familie Bermann/Frank reiste mit zwanzig Personen nach Zell. Hilde Breitbart, Enkelin von Louise Frank, unternahm 85jährig die weite Reise aus den USA, begleitet von ihren vier Kindern, Enkeln und Urenkeln. Fünf Nachkommen von Karl Bermann kamen aus Israel.

Hilde Breitsbarts speech in Zell Synagogue:

My name is Hilde Breitbart. My parents, Max and Mathilde Levi, lived in Bausendorf. My parents had two children, myself and Edgar, my younger brother. We lived a simple life – my parents owned a small general store and we lived in the house above the store.
My grandmother Louise lived with her sister Jenny here in Zell.
At that time the immigration rules in the US were, that you had to have a relative to sponsor you, so you would not be a burden.
We were fortunate to have an uncle in the US. He was the reason, we were able to leave the country.
My grandmother did not want to leave – she was the widow of a decorated war veteran. She said to us, why would I want to leave –
I am the widow of war hero. Nothing will happen to us.
Unfortunately we know this not to be the case. In 1938 Louise and her sister were sent to Lodz, a Jewish Ghetto in Poland, shortly thereafter were sent to a concentration camp, where they were killed.
We are here today to honor their memories. And also to honor the wonderful project that Gunther has taken upon himself to do.
I still get goose bumps on my arms, and my eyes tear, whenever I think about what he is doing. I can’t say enough about it. I would like to thank Herr de Jong for making all this possible for me and my family. I am very grateful to Frauke and to Franz for all their efforts on our behalf, thank you so much, Ruth.
But we are also here to celebrate. Celebrate the fact that my parents were smart enough, insightful enough, to realize what was happening, and were lucky enough to get to the United States.
I am also here to celebrate my family – I have four children, that have produced seven beautiful grandchildren, and to date I have six great grandchildren, three who have traveled here with us.
I am also here to celebrate that out of the ashes of holocaust, one the worst tragedies ever known to mankind, has risen this wonderful country. A democracy, who like the US, stands for life liberty and pursuit of happiness. A country that recognizes the rights of individuals. That strives not to allow hate of one’s fellow man.
Today, unfortunately, that hate has risen it’s ugly face. There are those that use a twisted version of their religion to promote hate, death and destruction. Anti Semitism is rearing it’s ugly head here in Europe and around the world. I don’t know why, but what I do know is this:

WE MUST NOT ALLOW THIS HATE TO CONTINUE.

We must remember and keep alive the memories of the holocaust, as an example of what hate can do, and we must join together, all of us around the world, to fight to eliminate this from mankind. Thank you for allowing me this time to talk with you.